مقایسه صدای کمپرسور پیستونی با اسکرو

صدای کمپرسور بستگی به نوع و مدل کمپرسور می تواند متفاوت باشد. اما بصورت کلی صدای کمپرسور پیستونی چیزی حدود 80-100 دسی بل و صدای کمپرسور اسکرو چیزی بین 70-75 دسی بل است.

برای درک بهتر بیا نگاهی به تصویر زیر بیاندازیم.

صدای کمپرسور

همانطور که در تصویر مشاهده می کنید صدای کمپرسور اسکرو تقریبا برابر ایستادن در یک خیابان پر تردد ماشین است و صدای کمپرسور پیستونی شبیه صدای روشن بودن سشوار یا عبور هلیکوپتر از بالای سرتان است.

این تفاوت صدای محسوس هم بخاطر ماهیت ساختار این دو نوع کمپرسور است. پس به وضوح صدای کمپرسور اسکرو کمتر از کمپرسور پیستونی است. اما بیایید با همدیگر در یک فیلم واقعی این مقایسه را انجام دهیم.

از آنجایی که سایز و ظرفیت کمپرسور های اسکرو بسیار بزرگتر از کمپرسور های پیستونی است مجبور شدیم این مقایسه را در شرایط نابرابر انجام دهیم.

یعنی قرار است صدای یک کمپرسور پیستونی 650 لیتری را با کمپرسور اسکرو 7000 لیتری مقایسه کنیم. یعنی مقایسه صدای کمپرسور پیستونی با صدای کمپرسور اسکرویی که بیشتر از 10 برابر ظرفیت، حجم و قدرت بیشتری دارد!

 

چرا صدای کمپرسور در راندمان کاری بسیار مهم است؟

چند وقت پیش بود که یکی از مشتریان عزیز به دفتر آمده بود و می خواست یک کمپرسور جدید به خط تولید شرکت اضافه کند.

قبل از هر چیزی بگویم هیچ چیز برای من به شخصا از این خوشحال کننده تر از این نیست که شاهد رشد و پیشرفت شرکتی باشم. (مخصوصا در شرایط ایران که اکثر افراد از سیر پیشرفت شان ناراضی هستند)

در فاصله یک سالی که از خرید کمپرسور قبلی شان می گذشت، حدود 20 کارمند خانم در شرکت استخدام کرده بودند که در واحد خط تولید کار می کردند.

صدای کمپرسور

یکی از اصلی ترین دغدغه های این مدیر با ذکاوت این بود که آیا صدای کمپرسور سبب ایجاد عدم تمرکز کافی برای این خانم ها می شود یا خیر؟

قبلا یک کمپرسور پیستونی 350 لیتری از ما خریده بودند و امروز به دنبال خرید یک کمپرسور 2000 لیتری بودند. همانطور که می دانید تقریبا صدای کمپرسور های پیستونی در هر شرایطی با هر کیفیتی (ایتالیایی اصل) هم بلند هستند.

حالا تصور کن قرار بود این صدای این کمپرسور 10 برابر بیشتر هم شود. واقعا آزاردهنده می شود.

البته این در صورتی بود که یک کمپرسور پیستونی 2000 لیتری می خریدند. از آنجایی که می دانستم روی صدا حساس هستند، پیشنهاد یک کمپرسور اسکرو 2000 لیتری را دادم. اما چرا؟

سه دلیل اصلی برای این کار داشتم:

  • دلیل اول: کمپرسور اسکرو برخلاف کمپرسور پیستونی، توانایی کارکردن 24 ساعته را دارد.
  • دلیل دوم: طول عمر کمپرسور اسکرو بدلیل ماهیت ساختارش بسیار بسیار بیشتر از یک کمپرسور پیستونی است.
  • دلیل سوم: صدای کمپرسور اسکرو به مراتب کمتر از یک کمپرسور پیستونی است.

 

چرا صدای کمپرسور اسکرو کمتر از پیستونی است؟

کمپرسور های پیستونی (یا کمپرسور های رفتی و برگشتی) بدلیل تماس دائمی که رینگ های پیستون با دیواره های سیلندر دارند اصطحکاک زیادی ایجاد می کنند در نتیجه هم گرمای بیشتر، هم سر و صدای بیشتری تولید می کنند.

اما در کمپرسور های اسکرو بدلیل اینکه روتور ها با همدیگر در تماس نیستند گرما و صدای بسیار کمتری تولید می کنند. همچنین ساختار کابین اسکرو طوری است که مانع لرزش می شود.

  • صدای کمپرسور پیستونی: 80+ dB
  • صدای کمپرسور اسکرو: 65 – 70 dB

 

چطور صدای کمپرسور را کاهش دهیم؟

صدای کمپرسور

بطور کلی کمپرسور هوا دستگاه کم صدایی نیست پس بهتر است با انجام یک سری کارهای ساده، صدای آن را کمتر از آنچیزی که هست کنیم.

اگر در محیط کاری شما داشتن تمرکز صد در صدی و نبود صدا بسیار حائز اهمیت است پیشنهاد می کنم راهکار های زیر را امتحان کنید.

  1. قرار دادن کمپرسور در اتاق مخصوص
  2. ساخت اتاقکی از فوم صداگیر اطراف کمپرسور
  3. استفاده از ایرپلاگ (ear plug)
  4. تمیز کردن فیلتر هوا کمپرسور
  5. روغن کاری منظم

شاید ساده ترین و ارزان ترین روش استفاده از ایرپلاگ باشد که قیمت بسیار کمی هم دارد. اگر کمی در دیجی کالا جستجو کنید می توانید به راحتی ایرپلاگ های خوبی با قیمتی حدود 30 هزار تومان پیدا کنید.

اما در کنار این راهکار، یک روش ساده دیگر هم وجود دارد. ساختن اتاقک از فوم صدا گیر اطراف کمپرسور.

صدای کمپرسور

به کار بردن این دو راه کار در عین سادگی و ارزان بود بسیار موثر است و تقریبا تا حدود 70% می توانید صدای کمپرسور را کم کنید. حالا 70% کم شدن صدای کمپرسور برابر چه صدایی است؟

صدایی معادل کار کردن یخچال در خانه. یعنی تقریبا بی صدا.

 

کلام پایانی:

در طول این مطلب متوجه شدیم کمپرسور های اسکرو نسبت به کمپرسور های پیستونی صدای کمتری دارند. اما اگر می خواهیم در محیط کاری مان تا 70% صدا و نویز کمپرسور را کاهش دهیم می توانیم از دو روش بسیار ساده و کم هزینه استفاده کنیم. روش اول استفاده از ایرپلاگ است که قیمت بسیار پایینی دارد و روش دوم استفاده از فوم های صداگیر اطراف کمپرسور است.

5/5 - (6 امتیاز)
حسین صفوی
0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگو شرکت کنید؟
نظری بدهید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *